Σελίδες

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ


Λοιπόν, μένουμε στα ίδια:
Ύφεση, αποεπένδυση,αποδιάρθρωση, με υπομονή και επιμονή.
Μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τον Νότο της Ευρώπης να δραπετεύσει προς σίγουρες κεντροευρωπαϊκές αγορές,να γεμίσει τις κούφιες κοιλιές των Τραπεζών τους,να χρηματοδοτήσει φθηνά τις οικονομίες τους ή και να επιδοτήσει ακόμη με μηδενικά και αρνητικά επιτόκια απόδοσης.
Μέχρι να εξευτελιστούν τελείως οι οικονομίες των χωρών του Νότου,οι λαοί τους και συνολικά οι χώρες της περιφέρειας ώστε να καθιερωθούν αναμφισβήτητα στην ηγεμονική τους θέση οι αντίστοιχες της Κεντρικής Ευρώπης, δηλ, της Γερμανίας και μιας-δύο άλλων δορυφόρων.

Να το πούμε διαφορετικά: Οι οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν στο βάθος Εθνικές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους.Ενοποίηση οικονομικού χώρου είχαμε μόνο, στην ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και κεφαλαίων,προνομιακό πεδίο για τις ανταγωνιστικότερες οικονομίες του Βορρά.. Στην ουσία είχαμε δηλ.επέκταση του ζωτικού οικονομικού χώρου τους γι αυτό και η προτεραιότητα στη διεύρυνση γεωγραφικά αντί της ολοκλήρωσης της ενοποίησης της ΕΕ.

Και οι επιπτώσεις από την παρούσα κρίση δεν είναι ίδιες για όλα τα κράτη μέλη.Χωρίς ενδοιασμό μπορούμε να πούμε ότι ορισμένες  χώρες  ωφελήθηκαν μάλιστα από την κρίση καθιερώνοντας τες κυρίαρχες δυνάμεις,εξουδετερώνοντας δυνητικούς αντιπάλους, κρίσιμο μέγεθος μελλοντικά.Έτσι εξηγείται πιθανόν και ο ηθικός πόλεμος κατά των λαών και χωρών του Νότου,υποδεικνύοντάς τες ως αρνητικά πρότυπα, πέρα από τις αμφίβολης αξίας επιβαλλόμενες οικονομικές πολιτικές..Και θα επιμείνουν σε αυτές τις πολιτικές μέχρι να εκτιμήσουν κίνδυνο παρενεργειών μη ελεγχομένων και να αποδεχθούν να υποχωρήσουν σε ηπιότερες.


Εδώ έγκειται η διαφορά με την πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών,αξιολογοτάτων βέβαια ,που προσπαθούν να αποδείξουν το λανθασμένο της ακολουθούμενης πολιτικής.Προσωπική εκτίμηση ότι η επιβαλλόμενη πολιτική δεν οφείλεται σε άγνοια και αδυναμία ορθής οικονομικής ανάλυσης, αλλά σε  καιροσκοπισμό.

Η στάση τους αυτή πιθανότατα δεν σχεδιάστηκε εξ αρχής, αλλά μετά το πρώτο Shock από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008,σε κάποια φάση αντελήφθησαν ότι πέρα από τους όποιους κινδύνους η (κάθε) κρίση εμπεριέχει και ευκαιρίες για αυτόν που εισέρχεται σε αυτήν με καλύτερους όρους και είναι διατεθειμένος να ωφεληθεί με κάθε τρόπο .Και από αυτήν την ευκαιρία δεν είναι διατεθειμένοι φαίνεται να απαγκιστρωθούν ακόμη.Θα ευνοηθούν πολιτικές και πολιτικοί πρόθυμοι στις χώρες με κάθε τίμημα και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διασπασθούν οι χώρες του Νότου διαβαθμίζοντάς τες ως προς τις προοπτικές διάσωσής τους και ως προς την προθυμία τους να συμμορφωθούν με την υποδεικνυόμενη Οικονομική Ορθοδοξία ,προβάλλοντας πρότυπα και αρνητικά πρότυπα.

KON MAR

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Ρ Ε Σ Α Λ Τ Ο Τ Ω Ρ Α !!!


Τώρα, που όλα δείχνουν ότι αποτυγχάνει και το σχέδιο Β, η αναζήτηση  δηλ, λύσης σωτηρίας στην Ρωσική πλευρά,ποντάρισμα κατά την ταπεινή μου άποψη σε κουτσό άλογο,αλλά παρ' όλα αυτά στάδιο απαραίτητο για τα γεγονότα όπως θα εξελιχθούν, νομίζω ότι έφθασε ο χρόνος, και η στιγμή αυτή είναι,  η ηγεσία της Κύπρου να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός <<τρελλού>> αλλά ίσως σωτηρίου εναλλακτικού σχεδίου (C) :

-Αναγκαστική συμμετοχή των κατόχων καταθέσεων στις Τράπεζες στο μετοχικό τους κεφάλαιο,μάλιστα  με ικανό μέρος των κατάθεσεών τους,πιθανόν και  σε ποσοστό 30%, σε τρόπο ώστε και αποζημίωση να τους παρασχεθεί για την απομείωση των καταθέσεών τους . και το συμφέρον τους να συνδεθεί αποτελεσματικά ,ως (νέων)  επενδυτών, με την μελλοντική τύχη αυτών των Τραπεζών.Οι δε Τράπεζες θα ωφεληθούν και λόγω μείωσης των υποχρεώσεών  τους προς τους πελάτες-καταθέτες και απο την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. και θα προστατευθούν απο την φυσική και ενστικτώδικη επιδρομή για  ανάληψη  με την επαναλειτουργία τους.

Το σχέδιο αυτό και άν δεν εφαρμοσθεί ως περιγράφεται μπορεί να χρησιμεύσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Κυπριακή ηγεσία.


KON MAR

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ:

- Αναγκαστική αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών.
-Διάθεση των νέων εκδοθεισών μετοχών στους έχοντας καταθέσεις σε αυτές τις Τράπεζες μέχρι ενός ορίου (αναγκαστική αγορά ) αντί της δήμευσης , φορολόγησης,κουρέματος κλπ. των καταθέσεων. Κατ΄αυτόν τον τρόπον και οι υποχρεώσεις των Τραπεζών θα μειωθούν και για τους καταθέτες θα μετριασθεί η ζημιά. Στους μικρούς καταθέτες να διατεθούν προνομιούχες μετοχές στους δε μαγαλύτερους που δυνατόν να είναι και θεσμικοί επενδυτές να διατεθούν κοινές μετοχές..
Επίσης μπορεί το μέτρο αυτό να επιδράσει ανασταλτικά στήν επιθυμία τους να αποσύρουν τα υπόλοιπα διαθέσιμα των καταθέσεων τους άμεσα, αφού τα συμφέροντά τους θα συνδεθούν με την πορεία τών Τραπεζών αυτών.Η τιμή διάθεσης των (νέων αυτών) μετοχών καλύτερα να οριστεί σε σημείο κατώτερο του κλεισίματος της Παρασκευής.


KON MAR