Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ


<< αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά και αρχή καλός μας χρόνος,
     Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία...>>


 Από την Καισαρεία ή την Φινλανδία με  ταράνδους, μια φορά εγώ δεν τον είδα εδώ στην Αθήνα ούτε αυτήν την πρωτοχρονιά,ειλικρινά,και νάναι καλά με το πείσμα του γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που με ξεχνάει!
Φαίνεται όμως ότι  και άλλοι πολλοί έχουν το ίδιο πρόβλημα, γι αυτό ο κόσμος το έρριξε στο ποτό να διασκεδάσει την απογοήτευσή του. Στην περίπτωσή μου υποθέτω να πληροφορήθηκε ότι τον αμφισβητώ τελευταία και για  αντίποινα με διέγραψε από την λίστα των δωροδικαιούχων.Άλλοι μου είπαν ότι είμαι μεγάλο παιδί , και επειδή έχουν περικοπεί δραστικά τα σχετικά κονδύλια, δώρα πηγαίνει  μόνο στα μικρά παιδιά ,εγώ είμαι πολύ μεγάλος πια.Μόνο στο ΙΚΑ μου λένε ότι είμαι πολύ μικρός ακόμη (για σύνταξη).

 Ας πούμε όμως δυό λόγια ακόμη γι αυτόν τον καλοκάγαθο Άγιο,με την λευκή γενειάδα και ντυμένο στα κόκκινα γέροντα,φορτωμένο με τον βαρύ σάκκο που τόσο λαίμαργα κοιτούν τα παιδιά όλου του κόσμου.
 Από μικρός ήμουν καχύποπτος απέναντί του,παρατηρώντας την παράξενη συμπεριφορά του να μη κατανέμει με ισότητα και δικαιοσύνη τα δώρα στα παιδιά,-καλά δώρα έδινε στα παιδιά που είχαν πλούσιους μπαμπάδες,στα φτωχά παιδιά έδινε φτηνά δώρα ή και τα ξεχνούσε ολωσδιόλου! 
Βέβαια, τότε το απέδιδα στα παιδικά μου αμαρτήματα,αταξίες,ότι δεν ήμουν καλό παιδί τη χρονιά που πέρασε και ότι τη νέα χρονιά αν ήμουν καλό παιδί ο άγιος θα θυμόταν και εμένα,έτσι με βεβαίωναν οι μεγάλοι.Μερικές φορές που έπιασα τις προδιαγραφές μάλιστα δικαιώθηκα,μερικώς!
 Μεγάλος αργότερα και αφού σπούδασα πολιτικές επιστήμες  μπόρεσα να δώσω στον εαυτό μου μια πιο <<επιστημονική>> εξήγηση,σύμφωνη με την ορθόδοξη Μαρξιστική ανάλυση:
Ο άγιος Βασίλης ήταν θρησκευόμενος άνθρωπος,δηλ.συντηρητικός,άρα δεξιός,όπως όλοι σχεδόν οι άνθρωποι της εκκλησίας την δεκαετία του ΄70 και του ΄80.Λογικό να έχει αποδεχθεί την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας και να αποστρέφεται τα χαμηλώτερα κοινωνικά στρώματα και να επιφυλάσσει για τα παιδιά τους ό,τι ήθελε περισσέψει από τα δώρα.Πεπεισμένος πια τον αποστράφηκα και εγώ και στράφηκα, με πολλούς άλλους νέους της εποχής, πρός νέους άγιο βασίληδες που υπόσχονταν ισοκατανομή και δικαιοσύνη αρκεί να τους βοηθούσαμε να αρπάξουν τον σάκκο με τα δώρα και να τα μοιράζουν (:μοιράζονται) αυτοί πια!

 Η συνέχεια είναι νεώτερη ιστορία και την ξέρουμε όλοι,δηλ. την ζούμε!

 Καλή και ευτυχισμένη χρονιά το 2014 !!!

KON MAR